Ředkvičky- pikantní bomba plná vitamínů
Červené ředkvičky jsou oblíbené pro svou pikantní chuť, a navíc jsou prospěšné pro naše zdraví. Obsahují vodu, velké množství vlákniny a také značné množství vitamínů a minerálních látek. Z minerálních látek v ředkvičkách najdete minerální látky jako draslík, hořčík, fosfor a železo. Nadále se v nich vyskytuje cela řada vitamínů jako A, B1, B2, B3, B6, B9 (kyselina listová) a vitamín C. Vitamín C je velmi prospěšný pro náš imunitní systém. Chrání nás před nachlazením a chřipkou. Také podporuje psychickou pohodu a zdraví. Ředkvičky dezinfikují sliznici nosohltanu a dutiny ústní, usnadňují odkašlávání.
Jsou protiinfekční a protizánětlivé. Antokyan, kyselina listová (B9) a vitamín C také zabraňují růstu rakovinných buněk a působí proti rakovině tlustého střeva, střed, ledvin a žaludku. Ředkvičky jsou prospěšné pro vylučovací soustavu. Mají močopudné účinky. Pokud trpíte zánětem a bolesti při močení, určitě sáhněte po ředkvičkové šťávě. Ředkvička také působí proti žloutence. Je prospěšná pro trávicí soustavu, a to zejména pro játra a žaludek. Červené ředkvičky také odstraňují z těla bilirubin. Bilirubin způsobuje příznaky žloutenky a pokud zvýšíme příjem červených ředkviček, odstraníme je. Ředkvičky také ochraňují červené krvinky během žloutenky.
Ředkvičky jsou super i pro naši krásu! Podporují růst svalů, urychlují růst vlasů a nehtů a jsou také prospěšné pro naši pleť. Ředkvičky mají také perfektní ochlazovací účinky během horkých dní. Ředkvičky jsou velmi oblíbené v kuchyni a hodí se do různých salátů, pomazánek, a i k masu. Nakrájejte ředkvičky na tenké plátky do misky a ochuťte je pepřem, solí a octem. Dalším salátem je okurkový salát s ředkvičkami a koprem. Určitě si pochutnáte na vajíčkovém salátě s ředkvičkami a medvědím česnekem, skvělá je tvarohová pomazánka s ředkvičkami a vajíčkem. Ředkvičky se také perfektně hodí k pečeným/grilovaným masům či rybám. Zkuste grilovaného pstruha s ředkvičkami.